Menu

Konut Kredisi Hakkında Bilgi

Günümüzde her ihtiyacımıza özel kredi çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan birisi ise konut kredisi olup çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ev satın alınırken yada satılırken krediye uygun olup olmaması bile fiyatını etkilemektedir. Eğer sizinde aklınızda krediye uygun bir ev satın almak varsa bu makalemizde konut kredisi hakkında detaylı bilgilere yer vereceğiz.

Konut Kredisi Nedir ?

Konut kredisi almak istediğiniz ev eğer krediye uygun ise kullanılabilmektedir. İlk olarak elinizde biraz peşinat bulunması gerekiyor. Kredi için bankaya başvurduğunuz taktirde banka bir ekspertiz göndererek evin değerini hesaplatır. Eve örnek veriyorum 100.000 TL değer biçti ise en fazla %80 oranında banka size kredi verir. Yani 100.000 TL değerinde ki evin 20.000 TL ‘sini siz ödersiniz peşin olarak ve kalan 80.000 TL ‘sini banka kredi olarak verir. Bu yüzden elinizde biraz birikmiş paranızın olması gerekir.

Çoğu zaman ekspertizin biçtiği değerden daha yüksek fiyata satıcı evini satmak ister. Mesela ekspertiz 100.000 TL değer biçti ve bunun 80.000 TL ‘sini size banka kredi olarak verecek ama satıcı evini 120.000 TL ‘ye satıyor ve sizde satın almak istiyorsanız 40.000 TL ‘yi sizin ayarlamanız gerekecektir. Eğer bu aradaki rakamı kredi ile çekmek isterseniz size tavsiyem hiç 2 kredinin borcuna girmeyin.

Eğer konut kredisi ile evi satın alacaksanız bilmeniz gereken bir durum daha var banka verdiği krediye karşılık evinizi teminat olarak ipotekler yani krediyi ödeyemezseniz banka evinize el koyar ve satar. Konut kredisi vade sayısının çok olması sebebi ile tercih edilir lakin vade sayısı arttıkça faiz oranı ve geri ödeyeceğiniz tutarda artmaktadır.

Bu konuyu bir örnek ile açıklamak gerekirse bir bankadan konut kredisinin oranlarını sorgulayalım ve çıkan sonuçları aktaralım. 100.000 TL ve 24 ay vadeli bir konut kredisi kullandığınızda aylık 4.769,23 TL ücret ödersiniz krediyi kapattığınızda bankaya toplam 128.922 TL ödüyorsunuz. Eğer aynı miktarda krediyi 48 ay vade ile kullanırsanız aylık 2.698,66 TL ücret ödüyorsunuz ve krediyi kapattığınızda toplam 159.070 TL ücret ödüyorsunuz. Vade arttıkça ödeyeceğiniz faiz oranları da artmaktadır.  Ben rasgele bir bankadan sorguladım her bankanın tarifesi farklı olabilir hepsine göz atmanızda fayda var.

Tabi çoğu banka 500 TL kredi tahsis ücreti adı altında alıyor. Evi inceleyip değer biçmesi için gönderdiği ekspertiz ücreti 750 TL civarlarında oluyor. 110 ile 120 TL arasında rehin ücreti alınıyor. Çoğu banka size birde sigorta yapacak aylık onunda gideri olacak bütün bunları hesaplayıp öyle bu işe başlamalısınız. Başvuruyu yapmadan ve imzayı atmadan önce bütün detayları öğrenmeniz fayda var.

Konut kredisi için istenilen belgeler

Konut kredisi için istenilen belgeler

Banka sizden başvurunuza ön onay geldiğinde kimlik, ikametgah ve gelir bilgilerinizi ister. Burada şu durumu asla ama asla unutmayın. Örnek veriyorum aylık 3.000 TL maaş ile çalışıyor olabilirsiniz ama çalıştığınız firma sizi asgari ücretle çalışan bir personel olarak gösteriyorsa banka yüksek ihtimalle sıkıntı çıkartır. 1.400 TL maaşla çalışıyormuş gibi gösterildiğiniz de eğer aylık taksit tutarı gelirinize denk ise veya gelirinizden daha yüksek ise banka krediyi onaylamaz.

Gerçekten asgari ücretle çalışıp ek iş yapanlar ve bunları belgeleyemeyenler ise çalıştıkları firmadan rica ederek daha yüksek maaşla çalışıyormuş gibi maaş yazısı alabilirler.  Gelir belgesi olarak maaş bordrosu değilde maaş yazısı götürürseniz onaylanması konusunda faydası olacaktır.

Tavsiyemiz krediye başvurmadan önce kampanyaları takip edip bütün bankaların faiz oranlarını araştırmanız. Sonuçta 1 defa başvuracaksınız ve aylar-yıllar boyunca taksit ödeyeceksiniz. Bazı bankalar belirli dönemlerde kampanya yaparak konut kredisi faizlerini veya masraflarını düşürür. Bunlara mutlaka göz atınız. Kredi araştırması ise oldukça kolaydır. www.google.com.tr ‘ye girdiğinizde (tıklayıp girebilirsiniz) örnek veriyorum Garanti Bankası Konut Kredisi yazdığınız taktirde bütün hesaplamalar ve bilmeniz gereken bilgilere ulaşırsınız her bankanın adını tek tek yazarak araştırma yapabilirsiniz.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir