Banka Kara Liste Sorgulaması Nasıl Yapılır ?
Bu yazımızda sizlere Banka Kara Listesi hakkında bilgi vereceğiz ve Banka Kara Liste Sorgulama konusunda ihtiyaç duyabileceğiniz bilgileri paylaşacağız.
Banka Kara Listesi Nedir ?
Bankaların kredi ve kredi kartı gibi ürünlerinin borçlarını zamanında ödemeyen müşterilerinin özellikle avukatlık olma durumlarında girilen listedir. Bu listeye giren kişilere hiç bir banka kredi ve kredi kartı gibi ürünlerini vermezler.
Bu kara listeye girmek oldukça kolaydır fakat çıkmak oldukça zordur öncelikle bunu belirtelim. Eğer bir defa kara listeye girerseniz her zaman finansal sicilinizde bu durum görülebilir ve bankacılık işlemleriniz bu durum yüzünden aksayabilir.
Banka Kara Liste Sorgulama Yöntemleri
Bu işlem için bir kaç yöntem bulunmaktadır. Biz sizlere en kolay olanından başlayarak bu yöntemleri sıralayacağız. Bu yöntemler sayesinde durumunuzu öğrenebilirsiniz.
1.) Başvuru Yaparak Öğrenme : İlk olarak herhangi bir banka şubesine giderek bireysel müşteri temsilciniz ile görüşerek bankalarından kredi kullanmak istediğinizi beyan ediniz. Bireysel müşteri temsilcisi ufak bir araştırma yaparak kara listede olup olmadığınızı görecektir. Eğer kara listedeyseniz sizlere kara listede olduğunuzu bu yüzden kredi veremeyeceklerini söyleyecektir.
2.) Risk Merkezi Raporu ile Öğrenme : Ülkemizde bazı bankalar müşterileri için Risk Merkezi Raporu sunmaktadır. Eğer bu bankalara gidip raporunuzu isterseniz size verilecek olan rapordan detaylı bir şekilde durumunuzu öğrenebilirsiniz. Risk Merkezi Raporu veren bankaların isimlerini verecek olursak başta Ziraat Bankası olmak üzere Türkiye İş Bankası, Halkbank, Alternatifbank, Şekerbank ve Deniz Bank şubelerinden size en yakın olanına gidip müşteri temsilcisi ile görüşebilir. Bankalar genellikle ilk kez rapor verir iken hiç bir ücret almıyorlar lakin ikinci defa rapor isteyenlerden ufak bir miktarda ücret istemektedirler.
3.) Merkez Bankası’ndan Öğrenme : Eğer aceleniz yok ise ve bekleyebilecek durumdaysanız Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ‘nın Ankara ‘da bulunan genel müdürlüğüne bir dilekçe yazmalısınız.
İstiklal Cad. 10 Ulus 06100 – Ankara
Dilekçenizi güzel bir şekilde yazdıktan sonra hemen yukarıda yazmış olduğumuz T.C. Merkez Bankası adresine dilekçenizi iadeli taahhütlü bir şekilde gönderiniz. Posta ellerine ulaştıktan sonra kısa bir süre sonra yazdığınız adresinize durumunuzu anlatan bir belge göndereceklerdir.
Banka Kara Listeden Nasıl Çıkılır ?
Eğer kara listeden çıkmak ve kredi notunuzu bir kredi veya kredi kartı alabilecek duruma getirmek istiyorsanız ilk yapmanız gereken mevcut borçlarınızın tamamını kapatmaktır. Borçlarınızı kapattıktan sonra Kredi Notu Nasıl Yükselir ? isimli yazımızı ziyaret ederek detaylı bilgileri öğrenebilirsiniz.
çok güzel bir makale gerçekten verdiğini bilgiler için müteşekkirim
Bankaya borcumu odeyeli 5 yıl oldu halen daha kredi çıkmıyor sebebi nedir bunun
Merhaba Mesut Bey, sizlere http://www.bankabilgi.org/kredinotu-nasil-yukselir-134.html makalemizi tavsiye edebilirim.
iyi akşanlar ben ismail bozkurt 2013 yılında islerim terse gitti bankalardan kara listeye girdim borçlarımı hepisini kapatdım iki yıl oldu ben daha kara listedeyim sicil affı çıktı alen kara listede ismim geciyor kara listeden çıkmak için ne yapmamız gerekiyor